Omgeving

Leggeloo is een buurtschap behorende tot de gemeente Westerveld in Drenthe, een van de populairste provincies voor korte & lange vakanties.

Dit buurtschap ligt 2,5 km ten noorden van het mooie brinkdorp Dwingeloo met zijn gezellige terrasjes en winkeltjes en 3,5 km van Diever het dorp waar Shakespeare leeft! Wandelaars komen hier ruimschoots aan hun trekken.

Recreatieplas Het Blauwe Meer is een klein natuurgebied en is een onderdeel van het Leggelderveld op 4,5 km vanaf ’t Tippie. Het is gevormd door zandwinning en heeft vaak een mooie blauwe kleur door het mineraal glauconiet. In de zomermaanden wordt er veel in de recreatieplas gezwommen. In andere perioden is het een aantrekkelijk gebied om te wandelen en te fietsen.

De twee nationale parken, het Dwingelderveld en het Drents Friese Wold bepalen voor een groot gedeelte de hoge natuurwaarde van deze streek. De natuur bestaat uit grote bosgebieden, eindeloze heidevelden, verborgen vennetjes, steeds veranderende stuifzandgebieden en veen.

Bekende plaatsen in de buurt van deze Nationale Parken zijn Diever, Dwingeloo, HavelteRuinenHoogeveen en Vledder. En natuurlijk niet te vergeten de bekende Hunebedden en grafheuvels.

Het vakantiehuisje is zeer geschikt voor vogelaars om van hieruit tochten te ondernemen naar de diverse vogelgebieden in Drenthe. Op fietsafstand ligt ten westen van Hijken een prachtig natuurgebied van Stichting Het Drents Landschap waar de vogelhut Diependal te vinden is met een aparte ondergrondse toegangsweg. ’s Zomers broedt hier de Roodhalsfuut.
Een mooie rit met de auto is via Appelscha naar Fochteloo. Vanaf de uitkijktoren in het Fochterlooërveen heeft u vanaf een hoogte van vijftien meter een prachtig uitzicht over het levend hoogveengebied van vereniging natuurmonumenten, waar u o.a. de kraanvogel kunt treffen.

Het Drentse fietsroutenetwerk leidt je langs de mooiste plekjes van de provincie. Startplaatsen voor de bekende Drentse Fiets 4Daagse zijn zowel in Dwingeloo als Diever.

Fietsenverhuur is mogelijk in Dwingeloo en Diever. Recreatieplas Het Blauwe Meer is een klein natuurgebied en is een onderdeel van het Leggelderveld op 4,5 km vanaf ’t Tippie. Het is gevormd door zandwinning en heeft vaak een mooie blauwe kleur door het mineraal glauconiet.

Voor de cultuurliefhebbers is in Dwingeloo, elk jaar op Hemelvaartsdag de Keramiekmarkt Noord Nederland. Diever is landelijk bekend om zijn zomerspelen in het Shakespeare Openluchttheater

en sinds 2016 het Globetheater. In het centrum het archeologisch museum Het Schultehuus.

Bekende plaatsen in de buurt van deze Nationale Parken zijn Diever, Dwingeloo, HavelteRuinenHoogeveen en Vledder. En natuurlijk niet te vergeten de bekende Hunebedden en grafheuvels. Het vakantiehuisje is zeer geschikt voor vogelaars om van hieruit tochten te ondernemen naar de diverse vogelgebieden in Drenthe.

In de omgeving zijn de volgende musea te bezoeken: